Naar de kleuterschool= veel gestelde vragen

“Wat als je kind nog niet zindelijk is?
Onze school heeft het liefst dat je kind zindelijk is. Dit bevordert een optimale klaswerking. De juffen hebben alle begrip voor ‘ongelukjes’.

“Is de kleuterschool verplicht?”Neen, leerplicht geldt in Vlaanderen pas vanaf 1 september van het jaar dat een kind 6 wordt. Dan starten de meeste kinderen in de lagere school. Wie niet of weinig naar de kleuterschool is geweest, kampt daar vaak met een achterstand. Het kind heeft minder leren samenspelen of zelfstandig werken. Bovendien mist men de basis voor lezen, schrijven en rekenen.

“Hoe bereid ik mijn kind voor op de kleuterschool?”→ Laat je kind wennen aan het spelen in een andere situatie zonder mama, papa of een vertrouwde persoon. Dat kan door het enkele uurtjes bij familie of vrienden te laten. Je kind ervaart zo al een keer dat je terugkomt.→ Ga samen met je kleuter al eens een kijkje nemen in de kleuterklas.→ Vertel hem regelmatig over de kleuterschool. Doe dat enthousiast maar stel de school ook niet té positief voor.→ Benadruk dat je kind al groot is. Oefen samen de jas aandoen, de boekentas of het rugzakje dichtmaken. Maak voor je kind zichtbaar dat het bijna naar school gaat. Zet de boekentas bijvoorbeeld in de woonkamer. Maak eventueel een aftelkalender…

“Hoe neem ik afscheid aan de schoolpoort?”
Het is normaal dat je kind huilt de eerste dag. Dat verdriet is meestal meteen over. Of misschien huilt je kleuter de eerste dag niet maar de volgende dagen wel. Sommige kleuters huilen nog wekenlang bij het afscheid ’s morgens. Ook dat is normaal…In onze school wachten de ouders aan de poort. Nog enkele tips:- Hou je sterk, ontspan je en wees vriendelijk.- Hou het afscheid kort en stel het niet uit.- Vertel duidelijk aan je kind wie het komt ophalen (jijzelf, oma, opa of …). Meld ook best aan de juf wanneer er iemand anders het kind komt ophalen.- Vertel op voorhand duidelijk aan je kind wanneer het blijft eten over de middag, wanneer het naar de buitenschoolse kinderopvang gaat.

“Wat als mijn kind geen Nederlands spreekt?”
Het speelt gewoon mee in de klas. Zo leert het de Nederlandse taal.

“Het medisch schooltoezicht, bestaat dat nog:?”
Ja, dat bestaat nog steeds. Een schoolcarrière lang wordt je kind medisch opgevolgd door het CLB. In de eerste kleuterklas onderzoekt de schoolarts de lengte, het gewicht, het zicht en het gehoor van je kleuter. In de tweede kleuterklas volgt een uitgebreid medisch onderzoek (o.a. neus, keel, oren, hart, longen en voeten). Daarna is het wachten op het eerste leerjaar voor het volgende medisch onderzoek.

“Wat kost de kleuterschool?”
→ Drankjes, toezicht tijdens de middagpauze of naschoolse opvang gaan breder dan de onderwijsopdracht van de school. Daar moet je dan voor betalen.→ De boekentas moet je zelf aankopen.→ Al het materiaal dat de kleuters gebruiken in de klas en op school wordt gratis ter beschikking gesteld.→ De school kan uitstapjes organiseren of materiaal laten aankopen dat dient om het leren leuker te maken. In de kleuterschool mag dit bedrag niet hoger liggen dan € 20per schooljaar.

"Welke ontwikkelingsaspecten?"
Positieve ingesteldheid Muzische ontwikkeling Emotionele ontwikkeling Motorische ontwikkeling Sociale ontwikkeling Zintuiglijke ontwikkeling Morele ontwikkeling Denkontwikkeling Godsdienstige ontwikkeling Taalontwikkeling
Ontwikkeling van de zelfsturing

Hieronder vind je een link naar een heel interessant filmpje over de kleuterklas terug: "De geheimen van de kleuterjuf"
http://www.youtube.com/watch?v=6q7Bki2kgVc