- Licht: De plant is erg tolerant wat betreft schaduw maar een te donkere plek zorgt ervoor dat de witte streep smaller wordt. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden en het blad geschroeid raakt, een goed verlichte plek maar geen langdurig direct zonlicht is het beste.
- Temperatuur: De plant kan vrijwel elke temperatuur boven de twee graden Celsius goed verdragen, maar groeit het beste bij temperaturen tussen de 18 en 32 graden Celsius.
- Water geven: In de zomer twee of drie keer per week water geven, in de winter één keer per week. De plant zal niet doodgaan als het water geven een keer vergeten wordt. Zorg dat de pot onderin een gaatje heeft waar het overtollige water uit kan wegvloeien, wanneer de wortels te lang in water blijven staan, kan het centrum van de plant gaan rotten.
- Mest: Niet te veel mest geven, een keer per veertien dagen is meer dan genoeg.
- Vochtigheid: In de zomer kan men de plant dagelijks besproeien zolang hij niet in direct zonlicht staat (anders verbranden de bladeren).
- Schoonmaken: Sproeien is voldoende om de plant vrij van stof te houden, de bladeren zijn te smal en te teer om zonder schade schoon te maken met een spons, ook het gebruik van bladglans is niet aan te raden.
- Grond: Gewone potaarde volstaat, aan te raden is om wat hydro-korrels onder in de pot te doen om als drainagemateriaal te dienen, ook kan de plant op hydrocultuur gehouden worden.
- Verpotten: Het wortelstelsel van de plant groeit erg snel regelmatig verpotten in een grotere pot is verstandig.
Beschrijving van de plant
De graslelie heeft smalle lange bladeren van 15 tot 46 centimeter lang. De plant zelf kan tot 60 centimeter hoog en evenveel centimeters in doorsnee worden. De plant vormt bloeistengels waaraan kleine vuilwitte bloempjes groeien. Deze stengels gaan hangen en kunnen meterslang worden, na de bloei vormen zich aan de stengels jonge plantjes. Deze jonge plantjes kunnen makkelijk van de stengel verwijderd worden en apart worden opgepot. Van beworteld jong plantje tot volwassen plant (in een pot van 12 centimeter) duurt ongeveer een jaar. Bloemen, scheuten en jonge plantjes zie je het meest in de zomer maar ze groeien ook in de andere seizoenen. De reden dat deze plant zo makkelijk in leven te houden is komt door de manier waarop hij zijn wortels vormt; deze zijn dik en vlezig en hierin houdt de plant vocht vast. Wanneer de pot te klein wordt voor het snel doorgroeiende wortelstelsel van de plant, dan “duwt” de plant zichzelf de pot uit. De graslelie is door NASA op een lijst met luchtzuiverende planten gezet, dit naar aanleiding van een door hen verrichtte studie naar luchtzuiverende planten die in ruimtestations dienst zouden kunnen doen.
Van 20 - 30 juni gaan we spelend leren rond: 'zon en water!'.
donderdag 17 maart 2016
Vandaag kregen wij de graslelie mee naar huis die wij hebben geplant
De Graslelie, sprietplant of Chlorophytum comosum. Bijna iedereen heeft hem wel eens gezien en het is een van de meest makkelijk in leven te houden kamerplanten. Maar in leven houden is natuurlijk niet hetzelfde als “mooi” houden. Daarom hier wat meer over de achtergrond en verzorging van deze plant.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten